close

ได้มีโอกาศไปดูไปสอบถามเกี่ยวกับการผลิตชา เห้ยมันก็ดูเหนื่อยนะคือต้องตื่นมาแต่เช้าเก็บเกี่ยวชา หรือต้องตื่นมาดึกๆมาดูชามาคั่วชา มันทำให้เสียสุขภาพสุดๆ

สิ่งทีเราได้รับรู้จากชาวไร่คือการดูแลและการควบคุมการผลิตอย่างใกล้ชิดชานั้นเป็นสิ่งทีสำคัญมาก และแน่นอนอากาศก็เป็นที่สำคาญสุดๆ แต่ละไร่สามารถทำออกมาให้ได้ชาหลากหลายชนิดและรสชาติที่แตกต่างกันออกไปขึ้นอยู่กับชาวนาอยากปลูกอะไรและสภาพแววล้อมนั้นสามารถที่จะปลูกได้หรือเปล่า คือมันต้องผ่านขั้นตอนและกระบวนต่างๆ ซึ่งชาแต่ละชนิดก็จะมีขั้นตอนที่ต่างกันไป คือที่เห็นมีการกระบวนการทำให้ใบเหี่ยวแห้ง และต้องอยู่ในห้องที่มีอุณหภูมิที่ตั้งเอาไว้และต้องกับแต่ละชนิดด้วย  มีการเอาชาไปทำให้แห้งด้วยการคั่วใช้ความร้อน การคั่วส่งผลให้ใบชาเปลี่ยนเป็นสีดำและแห้ง คงเหลือความชุ่มชื้น แต่ถ้าคั่วชาร้อนเกินไป อาจทำให้ชาสูญเสียรสชาติ สี และกลิ่นหอมได้นะ

และมีการหมุนกลิ้งรีดใบให้แห้งโดยทำให้บิดงอจึงทำให้เซลล์ใบแตกออกจากการ ในขณะนั้นก็จะมีกลิ่นชาหอมๆออกมา คือแต่ก่อนไม่เคยคิดว่าชามันทำยากนะคือคิดว่าง่ายๆอะ แต่พอรู้ว่าแม้แต่พวกลมที่พัมผ่านมากับแมลงที่มากินไร่ชานั่น มีผลกระทบกันชาด้วย คือรู้สึกแบบมันมากกว่าที่คิดอีก

DSC06090.JPG

DSC06020.JPG

DSC05855.JPG

 

We had a chance to interview local people on how do they make tea leaves. It actually is not an easy job and unhealthy somehow because they have to get up very early in order to harvest the tea leaves. Even sometimes they have to get up during the night just to check if there's any problems, or to roast tea. What we have learned more from them is growing tea trees and controlling its productions are extremely significant. Nonetheless, they have several kinds of tea in the farm depending on what kind of tea the farmer wants to grow and the condition of the environment is suitable for that kind of tea or not. It will take several steps and processes in each kind of tea; within that, different kind of tea will have different steps and processes until it reaches the final results. Certainly, the weather plays a big role during these process. The process we have seen there was dehydrating the tea leaves, in which it was placed in a temperature-controlled room. They roasted it with the heat, which results in change in color to be black and dried. However, if the heat was too high, it can result in loss of flavour, color and scent. They rolled and twisted the tea leaves in order to extract and release more scent of tea from its cells on the leaves. It is more complicated than I ever thought of to be honest. 

arrow
arrow

    五個爾康 發表在 痞客邦 留言(1) 人氣()